20 May 2008

On Pygmalion and lace

I love Pygmalion, especially the My Fair Lady film version. When you first see Eliza, she's just a shabby looking flower girl. Still, it's Audrey Hepburn and she would look fabulous in a jute sack, unless the viewer is as inexplicably myopic as Prof. Higgins. Then, they give her a bath and fancy clothes; and suddenly everyone realizes that she's breathtakingly gorgeous.

There's something similar in lace knitting. You knit a lace shawl and, straight off the needles, it's just a bundle of messy looking yarn loops. Nevertheless, you know that it must turn out beautiful because knitted lace is so graceful. You give it a bath and block it open - and the magic happens right before your eyes. You shouldn't be so surprised by the outcome unless it's your first lace project, but for me, seeing the blocked shawl is always a moment of pure delight.
FBSfront
Pattern/ Malli: Flower Basket Lace Shawl (Interweave Knits/Evelyn A. Clark)
Yarn/ Lanka: Knit Picks Alpaca Cloud (Tide Pool), 70 g
Needles/ Puikot: 4,5 mm
FBSback
Pidän todella Pygmalionista, kaikkein mieluisin on ehkä elokuvaversio, My Fair Lady. Nähdessämme Elizan ensimmäistä kertaa, hän on pelkkä nuhjuinen kukkamyyjä. Pääosassa on kuitenkin Audrey Hepburn, joka nyt näyttäisi upealta vaikka juuttisäkissä, jos katsoja ei vain satu olemaan niin käsittämättömän likinäköinen kuin professori Higgins. Tyttö pestään, puetaan kauniisti ja kas, kaikki huomaavat miten henkeäsalpaavan upea hän on.

Pitsin neulomisessa on jotain samaa. Juuri puikoilta otettu pitsishaali on vain mytty epämääräisiä lankakiehkuroita. Kuitenkin tiedät, että siitä tulee kaunis, koska neulottu pitsi on niin ihanaa. Kylvyn ja pingotuksen aikaansaama muutos on suorastaan taianomainen. Jos kyseessä ei ole ensimmäinen pitsiprojekti, niin lopputuloksen ei toki pitäisi hämmästyttää. Silti, ainakin minulle, pingotetun pitsihuivin näkeminen on aina riemastuttavaa.

1 comment:

Jatta said...

Ihana vertaus :) Ja tietysti kaunis huivi!