20 August 2008

Wonderful Copenhagen

I'm considering changing this blog to unilingual - Finnish only. So, if you're my regular reader and want to have the English texts back, leave a comment. Otherwise, you can find the details of my projects on Ravelry.

Little Mermaid

Heinäkuun alussa tuli lorvittua viikko Kööpenhaminassa, kun kaverini oli siellä sopivasti työkomennuksella ja tarjosi majoituksen. Kaupunki on sen verran pieni, että viikossa ehtii jo nähdä kaiken näkemisen arvoisen. Ajattelin kerätä tähän tiedot kaikkein kiinnostavimmista paikoista ja käyntikohteista, jos joskus eksytte sinnepäin maailmaa. Lista sopii erityisen hyvin tärpeiksi ihmiselle, joka pitää taidemuseoista, eläimistä, neulomisesta ja teestä.

Varoituksen sana maksupolitiikasta - ulkomaisia luottokortteja ei hyväksytä kaikissa paikoissa. Monissa sellaisissakin liikkeissä, joissa kortti sinänsä kelpaa, peritään usein lisämaksu kortilla maksaamisesta. Koska Tanska on muutenkin kohtuullisen kallis maa, niin kannattaa varata käteistä mukaan.

Nähtävyydet
Eläintarha: Kööpenhaminan eläintarha on Euroopan vanhin ja mahdollisesti myös paras. Eläimiä on tosi monipuolisesti ja tarha on hyvin suunniteltu (mm. vetokärryjä lasten kuskaamiseen ympäriinsä ja runsaasti paikkoja missä voi syödä omia eväitä). Satuttiin sopivasti paikalle, kun jääkarhuja ruokittiin - siitä muuten kuuluu melkoinen molskahdus kun täyskasvuinen jääkarhu hyppää altaaseen.

polar bear
elephant

Ny Carlsberg Glyptotek: paikallinen suosikkimuseoni, jossa kävin jo toisen kerran. Suurin osa kokoelmista on veistoksia (Kreikka, Rooma, Ranska ja Tanska), mutta täältä löytyy myös ranskalaisten impressionistien maalauksia. Sisäpihalla on katettu kasvihuone, jossa voi kahvitella palmujen katveessa.

Puistot: Kööpenhaminassa on paljon kivoja puistoja, joissa voi kuljeskella ympäriinsä tai esimerkiksi istua lammen reunassa katselemassa lintuja. Maininnan arvoisia ovat ainakin Fredriksberg Have, Rosenborg Have, Botanisk Have (kasvitieteellinen puutarha) sekä Ørstedsparken (viimeisessä kuvassa). Assistens Kirkegårdkin on enemmän puisto kuin hautausmaa (Hans Christian Andersen on haudattu tänne).

swans

Ostokset
Sommerfuglen (Vandkunsten 3): Kööpenhaminan paras lankakauppa - laaja valikoima ja ystävällinen palvelu. Tarjolla on paljon tanskalaisia lankoja, villaa ja pellavaa. Täältä voi ostaa myös Design.club.dk ja Hanne Falkenberg -ohjeita lankoineen. Luottokortti kelpaa maksuvälineeksi. Bonuksena nojatuoli, johon voi jättää aviomiehen siksi aikaa, kun kiertää ihan vaan nopeasti koko kaupan läpi. Suosittelen aviomiehen varustamista pokkarilla.

Bette Design (Klosterstraede 20): kiva pienehkö kauppa, mielenkiintoinen valikoima (tanskalaisia lankoja ja Kauni-lankoja), ystävällinen palvelu, kelpuuttaa luottokortin.

Uldstedet (Fiolstraede 13): mukava kauppa, hyvä valikoima luonnonkuituja (tanskalaisia ja tuontilankoja), maksu käteisellä.

Strikkeboden (Fiolstraede 20): mielenkiintoisia lankoja (mm. Noro ja Anny Blatt), mutta penseä palvelu - ilmeisesti luottokortti olisi kelvannut muuten, mutta liikkeenpitäjä alkoi urputtaa minulle siitä kuinka kalliiksi heille tulee käsitellä ulkomaisilla luottokorteilla tehtyjä ostoksia. Maksoin sitten käteisellä ja päätin olla tulematta toiste.

A.C. Perch's Thehandel: Teen myyntiä vuodesta 1835, tämä on oikea kohde jos haluat ostaa teetä jota Tanskan kuninkaallisetkin juovat. Liike sijaitsee ihan keskustassa Kronprinsensgadella. Mainio teevalikoima ja hyvä palvelu - lähtiessään saa vielä karamellinkin.

Tante T (Viktoriagade 6): viehättävä teekaupan ja kahvilan yhdistelmä. Paljon maustettua teetä, niin mustana kuin vihreänä.

Ruokapaikat
Larsbjornstraedella on kaksikin ranskalaista paikkaa - La Galette ja L'Education nationale. Jos on olutrajoitteinen kuten minä, niin täältä saa ranskalaista siideriä, joka päihittää suomalaisen versionsa mennen tullen. La Galette on myös kohtuullisen edullinen ruokapaikka, josta saa erittäin maukkaita plättyjä suolaisilla tai makeilla täytteillä (maksu käteisellä).

Riz Raz (Store Kannikestraede 19 sekä Kompaniestraede 20): Välimerellistä ruokaa, erityisen tunnettu vege-buffeestaan - hyvää ja edullista. Jos joku väittää, ettei kasvisruoalla saa napansa täyteen, suosittelen käyntiä täällä ennakkoluulojen poistamiseksi.

Pussy Galore's Flying Circus (Sankt Hans torv): mainio paikka aamiaiselle tai brunssille. Hyvällä säällä voi istua ulkopöydissä ja ihmetellä torilla kulkevia ihmisiä.

park

Hyvä vaihtoehto ulkona syömiselle on syödä oikeasti ulkona - ostaa voileipiä ja viinereitä mukaan jostain leipomosta ja mennä puistoon piknikille. Sekä leipomoja että puistoja löytyy runsain mitoin. Tanskalaiset ovat tehneet piknikeistä taidetta vai miltä kuullostaa piknik hautausmaalla.

1 comment:

Mari said...

Mukavia vinkkejä! En ole itse tainnut noissa paikoissa yhdessäkään vierailla, paitsi Pienen Merenneidon luona tietysti. :) V. -95 kävin Köpiksessä luokkaretkellä, ja silloin käytiin ihan muualla visiteeraamassa, vaikka paljon me niidenkin päivien aikana ehdittiin nähdä. :) Ihana kaupunkihan se on!